Weten & Tech

Amerikaanse marine oefent met zwerm varende robots

07-10-2014 14:47

Eén van de mooiste ontwikkelingen op het gebied van robotica zijn de zwermen. Hoewel velen de dodelijke variant van de Amerikaanse marine zullen verachten, blijft het mooie techniek. Diezelfde marine laat met dertien boten zien hoe oorlog er in de nabije toekomst uitziet.

Het Office of Naval Research heeft het doel om naast levens ook kosten te besparen. Tijdens een oefening op de James River in Virginia liet men zien wat zoiets betekent. Met behulp van software die Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing(CARACaS) handelen de schepen zelfstandig. Waar vroeger minstens vier man per boot nodig waren, is slechts een man nodig die schepen commandeert. Koers, snelheid, positie ten opzichte van elkaar én het te beveiligen (of aan te vallen) object bepalen de robots geheel zelf. Als de verbinding met andere schepen wegvalt stoppen ze, terwijl het bedienen van een flinke mitrailleur geen probleem oplevert.

In deze oefening moesten de schepen een bevriend schip beveiligen. Een bemande helikopter wees daarnaast een contact of interest aan die door de zwerm robots als vanzelf werd omsingeld.

De oefening bespaarde veertig tot vijftig marinemensen op het water. Onnodig om aan te duiden dat zoiets naast veel meer veiligheid ook een aanzienlijke besparing op kosten oplevert. Als CARACaS door de Amerikaanse marine als bruikbaar is beoordeeld, ligt ook de weg open naar koopvaardij. Zwermen robots komen in alle soorten en maten. Zo worden hele kleintjes ingezet om bruggen te onderhouden.

Hieronder nog een uitgebreid filmpje over de oefening. Voor liefhebber van America’s the best.

http://www.youtube.com/watch?v=ITTvgkO2Xw4