Binnenland

Discriminatie Aziaten bij kopen melkpoeder

07-10-2014 07:15

Mensen met een Aziatisch uiterlijk die babymelkpoeder willen kopen, worden nog steeds gediscrimineerd. Dat blijkt uit 11 meldingen bij antidiscriminatiebureaus, aldus de NOS.

De meldingen gaan over winkels als Dirk van der Broek, Plus, C1000, Em-Té-supermarkten, Albert Heijn en Jumbo. Ook zijn er twee meldingen over Kruidvat. In alle gevallen ging het over mensen met een Aziatisch uiterlijk die geen of minder babymelkpoeder kregen dan ze wilden kopen. Een supermarktmedewerker beschuldigde zeker één van hen “in voeding te handelen”.

Sinds het melamineschandaal in China in 2010 is daar regelmatig een tekort aan babypoeder. Handelaren kopen daarom massaal Nederlandse melkpoeder op voor de Aziatische markt.

Volgens Predrag Vitkovic van het regionale antidiscriminatiebureau RADAR zijn de meldingen slechts het topje van de ijsberg. “Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 80 procent van de discriminatievoorvallen niet wordt gemeld,” aldus Vitkovic.

RADAR wil de meldingen onder de aandacht brengen van het kabinet, met het verzoek actie te ondernemen tegen de betrokken bedrijven. Nieuwe klagers zullen het advies meekrijgen aangifte te doen van discriminatie.

Anp/TPO