Regio

Pekela demonstreert tegen asielzoekers in het dorp

09-10-2014 12:04

In Pekela hebben zo’n vijftig inwoners van de gemeente gedemonstreerd bij het gemeentehuis tegen de aanwezigheid van asielzoekers in het dorp. Het gemeentehuis was uit voorzorg gesloten. Als we de Pekelders moeten geloven, zorgen de asielzoekers voor een hoop ontevredenheid in het dorp. “Op dinsdag krijgen de bewoners van het asielzoekerscentrum hun geld, dan staan ze in een rij bij de bank. Met name ouderen durven dan niet meer over straat. Dat jeukt, daar moet actie tegen worden ondernomen”, zo zegt één van de organisatoren van de demonstratie tegen RTV Noord.

Doofpotaffaire

Volgens de Pekelders is er sprake van een doofpotaffaire. De asielzoekers zouden hele dagen met blikken bier in het park zitten, mensen nafluiten, kinderen van de fiets aftrekken en hen de bosjes insleuren. Ondanks dat er aanklachten over worden ingediend, gebeurt er niks.

Racisme creëren

“Wanneer iemand uit Pekela zelf met een blik bier over straat loopt wordt hij op de grond gegooid en als een crimineel behandeld, maar tegen hun worden duimen opgestoken en gevraagd of het een beetje bevalt. Zo werkt het niet. Als je dat soort onderscheid creëert, creëer je racisme”, zo zegt één van de demonstranten “Wanneer ouderen ’s avonds niet meer over straat durven omdat er een invasie is, wordt het tijd om actie te ondernemen.”

In onderstaand audiofragment gaat RTV Noord-verslager Remy van Mannekes in gesprek met de demonstranten: