Binnenland

Militairen huiverig voor oefening in uniform

10-10-2014 06:58

Terwijl militairen door verschillende dreigementen niet meer in uniform met het openbaar vervoer mogen reizen, worden er vrijdag wel 200 in vol ornaat, maar onbewapend, de binnenstad van Utrecht ingestuurd. De militairen zijn hier niet echt gelukkig mee, schrijft De Telegraaf.

Leden van het 1 Civiel en Militair Interactiecommando (Cimic) moeten vrijdag in het centrum van de Domstad in gevechtstenue lukraak passanten op straat aanspreken om informatie uit te wisselen. Defensie wil bij deze ‘Oefening Borculo’ zo natuurgetrouw mogelijk situaties in missiegebieden nabootsen.

Ettelijke militairen zijn vanwege dreigingen uit jihadistische hoek angstig voor deze training in de binnenstad. “Het is toch vreemd dat wij in vol ornaat tussen het publiek worden gedropt, terwijl de situatie even verderop zo onveilig wordt geacht dat we niet in uniform mogen reizen”, aldus enkele reservisten die zeggen ‘grote terughoudendheid’ te voelen bij het spontaan aanspreken van passanten. Veel van hen hadden de oefening liever verplaatst gezien naar een bewaakt kazerneterrein, met collega’s in de rol van burger.

Volgens landmachtkapitein Leo van der West is er niets aan de hand en hoeven de militairen zich niet onveilig te voelen. “Er zijn voldoende extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo opereren de militairen groepsgewijs,” stelt Van der West.