Kunst

Muziekonderwijs van DJ D-Rok

10-10-2014 13:52

Laatst las ik een interessant artikel over een heikel onderwerp. Het ging namelijk over zondigen, en dan vooral wat de moderne variant van deze (meestal leuke) bezigheid zou zijn. Onder het stukje werden lezers opgeroepen om hun uiting van hedendaagse stoutheid te delen. Zo zaten er pareltjes tussen als stiekem de Facebook-berichtjes van je partner lezen en andere zaken tussen die vooral op wantrouwen gebaseerd zijn, maar er was een reaguuder die iets interessants toevoegde aan de lijst van onzinnigheden. Volgens deze persoon was het namelijk een zonde om te veel in het verleden te leven.

Iets wat verleidelijk is. Want het kan af en toe fijn zijn om ergens met weemoed aan terug te denken, of voor die ene keer nog die handeling te doen die je al duizendmaal gedaan hebt. Ook al is het soms beter om dit achterwege te laten.

Complottheorie

Een relevant topic, want afgelopen week werd een oud gerucht nieuw leven ingeblazen. Een complottheorie om van te smullen, zeker in de muziekwereld. Een oude koe werd uit de sloot gehaald van een man die al zijn hele leven achtervolgd wordt door dit ene gerucht. Stevie Wonder zou namelijk niet blind zijn. Terwijl het al lang bewezen is dat Stevie daadwerkelijk niet kan zien, zijn er mensen die anders vermoeden. Er is zelfs belastend bewijs waar Stevie van moet slikken.

Zo is er de voormalige NBA ster Darryl Dawkins die als bijnaam Chocolate Thunder draagt. Deze bijnaam die beter bij een seksspeeltje past, heeft hij aan Wonder te danken. Maar hoe kan Stevie weten dat Dawkins gekleurd is, zonder dat hij hem ooit heeft kunnen zien? En bovendien is Stevie een regelmatige bezoeker van basketbalwedstrijden, wat ook onnodig is aangezien hij de actie toch niet kan volgen… Toch? Het net lijkt te sluiten, en als klap op de vuurpijl is daar nog de betrouwbaarste bron van allemaal die deze mythe voor eens en voor altijd ontkracht: Boy George. Die zou namelijk op een feestje een keer voor de grap gewurgd zijn door Stevie net zoals hij claimt dat hij Stevie Wonder ooit een bus heeft zien rijden.

Kan hij zien?

Heeft Stevie ons dan al die jaren voorgelogen? Is zijn blindheid iets dat als gimmick gestart is, en vervolgens altijd aan hem is blijven plakken? Kortom, moet Wonder stoppen met aan het verleden vast te houden? Dat zou dan ook gelden voor Elvis, die volgens duizenden al vaker gespot is en dan ook wel weer een keer zijn gezicht mag laten zien. Hij zou tenslotte genoeg van de roem hebben gehad en daarom zou hij zijn eigen dood in scene hebben gezet, net als Tupac die waarschijnlijk op hetzelfde eiland als Elvis moet zitten. Of ligt het aan ons, het publiek? Willen wij geloven dat iemand die neergeschoten is ergens anders op deze planeet nog rond loopt en dat gangster rap uitgevonden is om de cellen te vullen in Amerika? Is het een teken van naïviteit, of dat we gewoon van een goed verhaal houden? Ondanks dat iedereen met een gezond verstand echt wel weet dat Tupac daadwerkelijk overleden is, blijft het spannend om te fantaseren over een wonderlijk iets.

Daarom denk ik dat het af en toe helemaal niet verkeerd is om een beetje in het verleden te leven. Sterker nog, het is mij in de afgelopen twee weken overkomen nadat ik gevraagd werd door de Paradiso om een andere avond dan Zwarte Koffie te organiseren. Meteen gingen mijn gedachten terug naar vroeger, naar die wonderlijke vrijdag avonden in de mooiste zaal van Amsterdam. En daarom ben ik heel trots dat ik als oude sentimentele lul van 27 jaar Paradisoul eindelijk nieuw leven in mag blazen. Vanavond gaat het gebeuren, en ik hoop vijf uur lang weer even in 2007 te zijn. Kijken of Stevie Wonder toen al kon zien.

Beeld: Shutterstock