Binnenland

Nabestaanden MH17 klagen Staat aan

10-10-2014 07:25

De Nederlandse Staat wordt door nabestaanden van vlucht MH17 aangeklaagd wegens grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij het afwikkelen van de ramp met het toestel. Dit schrijft De Telegraaf.

De krant meldt dat de uitglijder van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), die onthulde dat één van de slachtoffers was gevonden met een zuurstofmasker om, de ’druppel was die de emmer deed overlopen’. Voor zover nabestaanden troost vonden in de gedachte dat hun dierbaren niet hadden geleden, werd die met de uitspraak van Timmermans de grond in geboord. Een woordvoerder van Stichting MH17, die tientallen nabestaanden van de ramp vertegenwoordigt: “Het is niet kies. Wij wisten van niks. Dit had nooit mogen gebeuren.”

De stichting heeft advocatenkantoor Van der Groen in de arm genomen om de Nederlandse Staat aan te klagen. “Ook omdat er nog steeds geen behoorlijk onderzoek is gedaan op de rampplek”, zegt Bob van der Groen. “Nederland moet zorgen voor veiligheidsgaranties. We stellen de Staat aansprakelijk voor de immateriële schade.”

Ook Malaysia Airlines is woest om de uitlating van de minister. “Een enorme uitglijder van Timmermans, die niet zonder gevolgen kan blijven”, stelt een woordvoerder. “Ook wij waren hiervan niet op de hoogte. Het is een schoffering van de families van slachtoffers.”

Timmermans zei gisteren zijn uitlatingen ’te betreuren’.