Binnenland

PVV: Pesters veel harder aanpakken

13-10-2014 07:26

Scholen moeten pesters veel harder aanpakken en ze sneller verwijderen. Dit heeft de PVV gezegd naar aanleiding van de dodelijke steekpartij op een school in Voorburg, afgelopen vrijdag.

Onderwijswoordvoerder Harm Beertema stelt dat pesten een belangrijke factor is geweest bij het incident. De dader zou al lange tijd gepest worden. Hij vindt dat er veel meer aandacht naar de pesters moet, in plaats van naar de gepesten. “Al die pestprogramma’s richten zich veel te veel op begeleiding van de gepesten. Scholen zijn geen psychologen, richt je daarom op de pesters, zeg ik. Isoleer ze en haal ze desnoods van school.”

Beertema, zelf oud-docent Nederlands op een MBO-school, vindt dat de politiek in actie moet komen. Het Kamerlid stelt: “Als er zo iets ernstigs gebeurt, ontkom je er bijna niet aan om als politiek in actie te komen. Dit tast de veiligheid aan, ouders moeten hun kind met gerust hart op school kunnen laten.”

De PVV’er denkt onder meer aan detectiepoortjes bij scholen. Veel andere partijen zien dit niet zitten, maar, zo zegt Beertema “We hebben ze toch ook op vliegvelden? Daar zeggen we ook niet dat het geen zin heeft. Op school ga je een grens over, daar moet het veilig zijn”.