Media

Bedreigde jood in Schilderswijk woest op Trouw

14-10-2014 21:13

Fabrice Schomberg, de joodse bewoner die in september in de Schilderswijk door Marokkaanse jongens werd uitgescholden en nagetrapt, is boos op dagblad Trouw en eist excuses. De krant meent dat Schomberg de bedreigingen grotendeels aan zichzelf te wijten heeft.

‘Notoire overlastveroorzaker’

In een verhaal van Trouwverslaggever Perdiep Ramesar wordt Schomberg neergezet als een ‘notoire overlastveroorzaker‘ die in aanraking is geweest met de politie. “De scheldpartij had weinig te maken met zijn joods-zijn, maar meer met zijn gedrag”, verklaart Ramesar tegen ThePostOnline.

De Trouw-reporter meent dat de bedreiging vooral werd opgewekt, nadat een cameraploeg van EO’s 3 Onderzoekt Schomberg volgde toen deze met een keppel door de wijk stiefelde. De aanwezigheid van Danny Ghosen, een voormalige PowNewsverslaggever, zou tot agressie hebben geleid.

“Ik zeg niet dat ik het goedkeur dat je iemand voor ‘kankerjood’ uitscheldt, laat dat even duidelijk zijn, maar je weet wat er kan gebeuren als je met Ghosen, die hier niet geliefd is, de Schilderswijk intrekt en wil scoren met zo’n item”, zegt Ramesar die zich baseert op de uitlatingen van bewoners.

Crimineel

Schomberg is kwaad dat hij in verband wordt gebracht met criminaliteit en niet voor wederhoor is benaderd door de journalist. “Ik ben bij de politie geweest, ja, om mijn recht te halen. Trouw zet me weg als een crimineel. Dat kan ik toch niet laten passeren? Dit is tabloidjournalistiek”, zegt Schomberg dinsdagavond tegen ThePostOnline. 

Ramesar zegt buurtbewoners te hebben gesproken die aangifte tegen Schomberg hebben gedaan wegens overlast. Waar deze overlast uit bestaat wordt niet duidelijk in het verhaal. Ramesar: “Het is beter om Fabrice tegen zichzelf in bescherming te nemen”, adviseert hij andere verslaggevers.

Joods Hofje

Schomberg woont in het zogenaamde ‘Joodse Hofje’ in de Schilderswijk en probeert de laatste maanden verschillende religies uit de wijk met elkaar in contact te brengen. Dat gaat nog niet helemaal naar wens. De politie verbood hem onlangs een multireligieuze gebedsruimte te bouwen tijdens het loofhuttenfeest. Op Schilderswijk.org plaatst hij stichtende verhalen om de vrede dichterbij te brengen. Dinsdagavond sloot hij zijn blog af met de parabel Whistlestone.

Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.
studioschilderswijk2