Politiek

Corruptie? Vijf politiemedewerkers geschorst

14-10-2014 14:07

De directeur Facility Management en vier andere inkopers van de politie zijn dinsdagochtend buiten dienst gezet. Ze worden volgende week geschorst, zegt de korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman in een gesprek met het ANP.

‘Ingrijpend besluit’

Bouman is tot dit ‘ingrijpende besluit’ gekomen, omdat de integriteit van de politie van het ‘allergrootste belang’ is. Het gaat om politiemensen die waren betrokken bij de aanbesteding van politievoertuigen. Ook komt er vanaf volgende week een groot intern onderzoek naar de inkoop binnen de hele Nederlandse politieorganisatie.”

Integriteit

Mijn besluit is geen beschuldiging aan de betrokken collega’s”, benadrukt Bouman. “Maar het belang van de integriteit van de politie moet in deze kwestie nu gaan voor hun persoonlijk belang.” De politie heeft signalen gekregen dat de aanbesteding van voertuigen niet volgens de regels is verlopen. De Rijksrecherche doet daar nu onderzoek naar en er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar betrokken politiemensen.”Door de lange duur van het Rijksrechercheonderzoek ontstaan er veel speculaties”, constateert de baas van de politie. Daarom was zijn maatregel onontkoombaar. “Want professionaliteit, integriteit en de betrouwbaarheid van de politie mogen nooit ter discussie staan.”

Vorige maand werd bekend dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten de aanbesteding van politievoertuigen opnieuw zou doen omdat er onregelmatigheden waren geconstateerd.