Binnenland

Enorme run op Pietenschmink

14-10-2014 07:13

In winkels is de donkere schmink voor het Sinterklaasfeest niet aan te slepen, meldt De Telegraaf. Scholen, verenigingen en organisatoren van intochten vrezen dat er minder schmink in de schappen zal liggen door de Pietendiscussie, en slaan alvast massaal in.

“Klanten zijn aan het hamsteren uit angst voor lege schappen. Consumenten zijn bang dat we minder inkopen”, aldus René Geijssen van familiebedrijf Ooms Feestwinkel uit Hoorn tegen de krant. “Maar wij hebben juist meer ingekocht! Iedere dag beginnen mensen weer over het pietendebat: 95 procent vindt de discussie volkomen belachelijk.”

Volgens de schminkindustrie zorgt alle aandacht voor Zwarte Piet juist voor een toename van het aantal Pieten dit jaar. Ben Lutgens, directeur van groothandel Schminkspecialist, vertelt: “Het verkoopseizoen is nog niet eens echt begonnen en we draaien al overuren. Winkeliers en consumenten aarzelen niet zoals vorig jaar. Toen werd er nog gedacht aan regenboogpieten.”

Volgens een Duitse schminkfabrikant is het hele gedoe rondom Zwarte Piet een ’Amsterdamse discussie’. De hoofdstad krijgt dit jaar een ’feestelijke’ intocht met ’een substantieel deel’ niet volledig geschminkte hulpjes. Volgens de topman van Kryolan in Nederland hebben andere gemeenten hier geen boodschap aan: “Alleen een verandering bij de landelijke intocht kan invloed hebben. Misschien is het een idee om de Pieten pikzwart te maken. Daar kunnen geen problemen van komen, niemand ziet er zo uit.”