Regio

SGP/CU-wethouder weigert hijsen regenboogvlag op Coming Out Day

14-10-2014 10:48

SGP/ChristenUnie-wethouder André van der Reest van de gemeente Goes, heeft dit weekend geweigerd een regenboogvlag te hijsen op Coming Out Day. Zijn VVD-collega Loes Meeuwisse nam de honneurs waar, tot verbazing van de PvdA. De partij gaat vragen stellen aan het college en noemt de gang van zaken ‘ongebruikelijk’, schrijft Omroep Zeeland.

LHBT-portefeuille

Van der Reest stelt dat de LHBT-portefeuille niet is besproken tijdens de collegeonderhandelingen en dat anderen er wellicht vanuit zijn gegaan dat hij die portefeuille zou overnemen van zijn voorganger. De Christen is van mening dat iedereen recht heeft op een respectvolle behandeling, maar zelf zegt hij in gewetensnood te komen bij dergelijke publieke handelingen.

“Als men mij vraagt representatieve handelingen te verrichten als het hijsen van een homovlag, dan kom ik conflict met mijn geweten. Dat heeft te maken met mijn levensovertuiging. Op grond van de Bijbel heb ik een andere overtuiging over hoe ik omga met dit soort onderwerpen. Als bestuurder onderschrijf ik volledig artikel 1 van de Grondwet, maar vraag me niet handelingen te verrichten waarbij ik in gewetensnood kom”, aldus Van der Reest.