Recensie

Vies baardje, vies petje, fout geld

14-10-2014 15:57

Een arme sukkel gaat stropen in het bos, schiet per ongeluk een vrouw dood en vindt een kistje met een flink fortuin. Dat is het uitgangspunt van A single shot.

Dat klinkt als een film van The Coen Brothers, zeker wanneer de sukkel in kwestie ook nog de ene fout na de andere maakt en al het gespuis uit de regio achter zich aan krijgt. Tel daarbij de bewolkte setting in het noorden van de VS en een bijrol van William H. Macy met fout jasje en dito montuur en het plaatje is compleet. A single shot lijkt wel een doorslagje van Fargo of A simple plan, nog zo’n ‘fout geld’-thriller van Coen-vriend Sam Raimi.

Noodlotsdrama

Wat ontbreekt zijn de pittige dialogen en de ironische knipoog. En heel spannend wil het ook niet worden. A single shot werkt dan ook beter als noodlotsdrama. Sam Rockwell – vies baardje, vies petje – maakt van lijdend voorwerp John Moon een meelijwekkende low life die er wanhopig in blijft geloven dat hij met een pak poen zijn ex-vrouw weer terug krijgt.

De meeste thrillers bieden de hoofdpersoon – en daarmee ook het publiek – aan het eind nog een vorm van verlossing. Zo ook in Fargo en A simple plan. Regisseur David M. Rosenthal blijft vasthouden aan de sombere toon en onderscheidt zich daarbij van zijn grote voorbeelden. Life is shit and then you die. Dat werk. Zeer geschikt voor de sombere herfstdagen.

Dvd/vod: A single shot. Regie: David M. Rosenthal. Met: Sam Rockwell, William H. Macy.