Politiek

Kabinet mistig over Amerikaanse informatie MH17

15-10-2014 13:16

Het Kabinet wil niets zeggen over Amerikaanse informatie dat de MH17 is neergeschoten vanuit Oekraïens gebied beheerst door pro-Russische separatisten. Maanden geleden – 23 juli om precies te zijn – maakten de Verenigde Staten deze informatie openbaar. CDA en SP vroegen woensdag tijdens het debat over de MH17 opheldering over de kwestie maar kregen nul op het rekest. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zal het Kabinet later op de kwestie terugkomen. Het enige wat Opstelten wilde zeggen is dat de inlichtingendiensten ‘informatie hebben uitgewisseld’.

Onderhandelingen over wrakstukken

Via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt momenteel onderhandeld om de wrakstukken van de MH17 veilig te stellen voor Nederlandse onderzoekers. De wrakstukken zijn belangrijk voor het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de toedracht ervan, aldus Opstelten. Nederland is nog lang niet klaar met het werk op de rampplek, benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De Nederlandse zoekactie werd begin augustus opgeschort omdat het te onveilig is in het gebied.

Rampplek nog steeds onveilig

Nederlandse deskundigen willen nog steeds zelf terug naar de rampplek om in het gebied ‘heel secuur en systematisch’ te zoeken naar stoffelijke resten en bezittingen. Ook is een terugkeer van belang voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp en het strafrechtelijk onderzoek. Maar het is nu nog te onveilig om de Nederlanders te laten terugkeren, volgens het Kabinet.

Kabinet laat eigen handelen onderzoeken

Opstelten meldde ook dat het Kabinet onderzoek laat doen naar de manier waarop het de vliegramp heeft aangepakt. De uitkomsten van de evaluatie door de Nationale Academie voor Crisisbeheersing worden begin volgend jaar verwacht. Daaruit moet blijken of het kabinet de juiste keuzes heeft gemaakt en de juiste dingen heeft gezegd en wat er beter zou kunnen voor het geval zich weer eens een grote ramp voordoet.

Bontes kritisch op Timmermans

VNL-Kamerlid Louis Bontes had harde kritiek op Timmermans. Volgens Bontes heeft de bewindsman de nabestaanden van de ramp geschoffeerd door te zeggen dat een van de slachtoffers is teruggevonden met een zuurstofmasker, terwijl die informatie niet bekend was bij de nabestaanden. “Het was zijn eigen grote ego dat deze minister de das om deed.” Bontes zei dat hij geen respect meer heeft voor “Frans Timmermans, minister van ijdelheid.” Timmermans ging niet in op de kritiek.

Lees ook

Conclusie onderzoek VS: rebellen zijn verantwoordelijk

Timmermans: slachtoffer MH17 droeg zuurstofmasker