Regio

Oranje vreest tsunami van asielzoekers

15-10-2014 10:27

Het Drentse dorpje Oranje wordt niet in één klap ‘overvallen’ door de komst van 1400 asielzoekers.

De grote stroom vluchtelingen zorgt nu voor onrust in het 200 inwoners tellende gehucht, meldden de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Tijdens spoedoverleg tussen gemeente en COA is nu besloten om de toestroom van nieuwe asielzoekers voorlopig te beperken.

De gemeente Midden-Drenthe kreeg de afgelopen tijd veel klachten van inwoners, vooral over een groep van zo’n 100 alleenstaande mannen die regelmatig het dorp introkken en voor overlast zorgden in winkels en op de openbare weg.

Deze groep wordt nu versneld elders geplaatst. Met het vertrek van de mannen verwachten we dat de overlast wordt teruggebracht, meldden COA en gemeente woensdag.

Ook de buurtbus kon de toestroom van honderden asielzoekers niet aan.
Het COA gaat nu met een eigen lijndienst rijden van en naar Assen.

Verder komen er extra geüniformeerde beveiligers die in en om het vakantiepark toezicht houden.

Ook krijgen de asielzoekers op het park wifi, zodat zij niet meer naar het dorp hoeven als ze gebruik willen maken van internet.

Volgens het COA zijn de problemen in Oranje vooral ontstaan vanwege de snelheid waarmee het vakantiepark moest worden omgebouwd tot asielzoekerscentrum. “Doorgaans nemen we daar 6 tot 9 maanden de tijd voor. Die tijd hadden we nu niet, door het grote aantal vluchtelingen uit vooral Syrië en Irak dat zich de laatste maanden in Nederland meldt”, zegt een woordvoerder van het COA.

Ook de inwoners van het dorp hebben zich niet kunnen voorbereiden. “Hun straatbeeld verandert ineens.”

Eind september maakten COA en gemeente Midden-Drenthe de komst van 1400 vluchtelingen naar Oranje bekend.

Een week later betrokken de eersten al de vakantiehuisjes.

Anp