Weten & Tech

Resten bronzen strijdwagen opgegraven

15-10-2014 14:54

In het Engelse Melton Mowbray verrichten studenten van de University of Leicestershire opgravingen op een site uit de IJzertijd. Bij het graven van een gat kwamen ze een stukje brons tegen. Men zocht verder.

Al snel ontdekten ze meerdere onderdelen van een heuse strijdwagen. Dat ding is waarschijnlijk in de tweede of derde eeuw voor Christus als religieus offer begraven. Nadat de onderdelen waren schoongemaakt bleken ze rijkelijk versierd met golvende lijntjes.

De onderdelen lijken te zijn verzameld in een doos die in de grond werd geplaatst. Samen met een brandbare stof werd het in de brand gestoken. Vervolgens werd het offer begraven om 2.200 jaar later op te duiken. De opgravingen worden uitgevoerd bij een huis dat waarschijnlijk in het bezit was van een rijk mens. Het offer werd naar men vermoedt gebracht om een nieuw seizoen in te luidden.

Het is in elk geval een belangrijke vondst. “Once in a lifetime”, aldus één van de gelukkige studenten die het offer hebben gevonden.

Meer op de site van University of Leicester.

005_Burrough Hill Finds_University of Leicester AC-001262 Fig 1 001_Linch Pin_University of Leicester 009_Curry Comb_University of Leicester