Media & TV

Werkloosheid onder journalisten historisch hoog

15-10-2014 14:33

De crisis schijnt voorbij te zijn maar voor journalisten is dat niet zo. Er was nog nooit zo weinig vraag naar journalisten als in 2013 (stabilisatie in 2014) en het aanbod van werkloze journalisten is historisch hoog. Dit zegt arbeidseconoom Ronald Dekker van de universiteit Tilburg. 

Volgens Dekker is het aantal journalisten de afgelopen jaar alleen maar gegroeid terwijl het aantal banen in de journalistiek in die zes jaar tijd alleen maar is afgenomen.

Niet geheel verrassend heeft vooral de printsector het zwaar gehad de afgelopen jaren. Het aantal werkzoekende journalisten uit die hoek steeg de afgelopen jaren enorm, net als de werkzoekende journalisten uit de omroephoek.

Het valt Dekker vooral op dat er zoveel freelancende journalisten zijn die nauwelijks meer dan het minimumloon verdienen. “Waarom houden die er niet gewoon mee op?”, aldus Dekker in Villamedia Magazine. “Als je kunt schrijven en een hbo-opleiding gedaan hebt, zijn er genoeg andere velden om in te werken. Maar dat moet je wel willen. Als het je droom is om journalist te worden of te blijven, dan moet je dat vooral najagen. Maar stel je er wel op in dat het geen vetpot wordt.”