Regio

Oranje wil maximaal 250 asielzoekers

16-10-2014 13:42

Inwoners van Oranje willen niet meer dan 250 asielzoekers op een vakantiepark bij het Drentse dorp. Het aantal van 1400, waarover de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eerder een afspraak maakten, staat in geen verhouding tot de nog geen 200 mensen tellende dorpsgemeenschap. 

Dat stelt de actiegroep Leefbaarheid Oranje en Omstreken in een door het hele dorp ondertekende petitie. De inwoners willen dat de gemeente Midden-Drenthe nieuwe afspraken maakt met het COA, nadat de afgelopen weken veel problemen in het dorp zijn geweest met vooral jonge, alleenstaande mannen die in de vakantiehuisjes verbleven.

De gemeente begrijpt de onrust onder de inwoners. Zo zouden er eigenlijk vooral Syrische gezinnen naar het vakantiepark komen. “Maar onder de eerste groep zaten 100 alleenstaande mannen. Die zorgden voor vervelende incidenten en overlast. Dan verlies je snel het draagvlak”, zei een woordvoerster donderdag.

Ook burgemeester Jan Broertjes is “ontstemd” over de gang van zaken. “Hij heeft het vertrouwen van de inwoners gevraagd en gekregen en vervolgens doet het COA wat anders”, aldus de woordvoerster. Het is nog niet bekend of de gemeente zal aandringen op minder asielzoekers.

Volgens het COA is het niet zo eenvoudig om het vakantiepark slechts voor een deel te vullen. Dat zal financiële gevolgen hebben en bovendien is het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt enorm, aldus een woordvoerder.

Anp