Binnenland

‘Tot 4 jaar cel voor klanten gedwongen prostituees’

17-10-2014 07:29

PvdA, SP en ChristenUnie willen dat klanten van prostituees die kunnen weten dat de vrouw onder dwang werkt maximaal 4 jaar de cel in gaan. De Volkskrant schrijft dat de partijen hiervoor vrijdag een initiatiefwet gaan indienen. Naast de celstraf moet het mogelijk worden de hoerenlopers een boete tot 20.000 euro te geven.

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet het voorstel wel zitten. De wet moet er voor zorgen dat hoerenlopers bewuster worden van prostituees die onder dwang werken: “Het doel is niet om gevangenissen te vullen, maar dat iedereen zijn ogen openhoudt. Een vrouw die onder de blauwe plekken zit en voor 10 euro haar diensten aanbiedt met een paar kleerkasten voor de deur, dat klopt niet”, zo stelt Gert-Jan Segers (CU).

De politie kan momenteel nog weinig doen tegen deze hoerenlopers. Als de wet erdoor is, kan er bijvoorbeeld via sites waarop (illegale) prostituees worden gerecenseerd, gezocht worden naar klanten. Ook nu worden al mannen op heterdaad betrapt, maar die kunnen op dit moment nog niet vervolgd worden.