Binnenland

PVV: Kind uit ebolagebied in quarantaine

21-10-2014 07:32

De PVV stelt dinsdag aan de Tweede Kamer voor om asielzoekers uit landen waar ebola heerst eerst drie weken in quarantaine te zetten als ze naar Nederland komen. De partij wil hiermee vooral voorkomen dat kinderen uit de risicolanden de ziektes overbrengen naar hun nieuwe basisschool. Dit schrijft dagblad Metro.

Wat de PVV betreft gaat deze maatregel een belangrijke rol spelen. “Pas na een gezondheidsverklaring van de GGD kan de leerling op school worden ingeschreven of de onderwijsinstelling betreden”, aldus Kamerlid Harm Beertema. Een woordvoerder van de GGZ meldt dat de maatregel niet nodig is. “Zolang kinderen niet ziek zijn is er niets aan de hand. Dus nee, gezonde kinderen langer thuis houden om besmetting tegen te gaan is wat ons betreft niet aan de orde.”

HarriĆ«t Boerboom van Landelijke Onderwijs Werkgroep voor Asielzoekers en Nieuwkomers (LOWAN) stelt dat er niet veel scholen zijn die met de situatie te maken hebben gehad. “Ik weet dat er op een school inderdaad drie weken is gewacht voordat een kind op school mocht komen. Dat is ook het advies dat wij zouden geven, mocht een school ons dat vragen. Maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.”

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zegt dat de kans dat ebola zich via asielzoekers in ons land verspreidt, zeer klein geacht wordt. Asielzoekers ondergaan nu ook al een medische keuring. Bovendien is het aantal asielzoekers uit ‘ebolalanden’ gering: zo’n 500 per jaar.