Kunst

Niemand durft collectie over Van Gogh en Fortuyn te exposeren

23-10-2014 10:54

Met updates – Kunstenaar Theourgus heeft zijn nieuwe collectie ‘Angst & Vrees, het ergste moet nog komen‘ al maanden af, maar niemand wil het exposeren. Vanwege onder meer werken over Theo van Gogh en Pim Fortuyn zijn kunstinstellingen huiverig. Bang voor represailles van fanatieke moslims, denkt de kunstenaar zelf. Als het niet lukt om zijn werk te exposeren, emigreert Theourgus, zo zegt hij vandaag in de Telegraaf.

Cohen levert Van Gogh uit aan Bouyeri

Met update – Op het doek ‘Het verraad van de theedrinker’ wordt Theo van Gogh door Job Cohen uitgeleverd aan Mohammed Bouyeri, zijn moordenaar. Op het schilderij staat ook de Profeet afgebeeld. Het is slechts één voorbeeld uit zijn nieuwe collectie die galerieën afschrikt. Inmiddels heeft de kunstenaar zijn collectie laten fotograferen en als boekwerkje uitgebracht, onder voorwaarde van de drukkerij dat ze niet genoemd zouden worden. “Ik heb een gezin, of anders gaat de brand in de drukkerij”, citeert de krant van wakker Nederland. Ook de fotograaf wenste anoniem te blijven.

Verschillende Amsterdamse en Rotterdamse galeriehouders, die eerder gewaagd werk exposeerden, weigerden. Ze wilden geen beveiliging hoeven regelen. “Een medewerker van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Rotterdam zei letterlijk: ‘Het wordt heel lastig om een ruimte te vinden vanwege de heftigheid van het werk.’”

‘Angst voor represailles fanatieke moslims’

“Het doek ’Het verraad van de theedrinker’ dat ik voor de vrije geest Theo van Gogh heb geschilderd, boezemt toeschouwers zoveel angst in voor represailles van fanatieke moslims, dat ik tot op heden geen galeriehouder heb gevonden die het werk durft te exposeren”, zo schrijft de kunstenaar in het voorwoord van zijn boekwerk.

De laatste hoop van Theourgus is filmproducent Gijs van de Westelaken, die onlangs een film over Van Gogh maakte. Als dat niet lukt, vertrekt de kunstenaar naar het buitenland. “Dan heb ik niks meer te zoeken in mijn stad Amsterdam.”

Ruimte in de Tweede Kamer

Update 13.41 – Van Klaveren en Bontes hebben er nog even op zitten kauwen en willen ruimte in de Tweede Kamer beschikbaar stellen aan de kunstenaar. “We mogen als vrije Westen niet zwichten voor terreur en intimidatie. De vrijheid van meningsuiting is één van de fundamenten van onze open samenleving. Die moeten wij koesteren en beschermen”, aldus Van Klaveren.  Zowel de fractiekamer als gang staan tot de beschikking van de kunstenaar.

Update 11.40 Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL) hebben inmiddels Kamervragen gesteld over de situatie van Theourgos aan de ministers Asscher, Bussemaker en Opstelten. Het duo wil weten of de ministers “de afschuw delen over gegeven dat het werk van Theourgos niet geëxposeerd kan worden vanwege angst voor moslimradicalen”. Daarnaast vragen zij zich af hoe “de toenemende druk van islamitische extremisten de westerse vrijheid aantast” en welke maatregelen er genomen zullen worden om “de vrijheid van meningsuiting te beschermen tegen de opkomende intolerantie”.