Regio

Fractievoorzitter GL loopt boos weg bij opening Nelson Mandelapark

24-10-2014 15:38

Iwan Leeuwin, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam Zuidoost, is vanmiddag uit protest weggelopen bij de opening van het Nelson Mandelapark. Een levensgroot beeld van Mandela,gemaakt door leerlingen van verschillende basisscholen in Amsterdam, lijkt volgens Leeuwin teveel op Zwarte Piet.

‘Dit had nooit mogen gebeuren’

Dat schrijft Parool. Op zijn Facebookpagina legt Leeuwin uit waarom hij vertrok: “’Uit protest heb ik de bijeenkomst verlaten. Gezien de gevoeligheid rond Zwarte Piet had dit nooit mogen gebeuren. Eregast was nota bene de ambassadeur van Zuid-Afrika.”

Reactie Iwam Leeuwin

Update 16.13 – Iwan Leeuwin reageert tegenover ThePostOnline op de ontstane situatie: “De reden dat ik ben weggegaan, is omdat ik ben geschrokken van de karikatuur die is neergezet van Nelson Mandela. Mandela was een held, waarom moeten kinderen dit beeld van hem krijgen? Mandela had geen rode lippen. De kinderen die dit kunstwerk gemaakt hebben zijn onschuldig, maar zij maken dit onder regie van volwassenen. Wie dat zijn geweest weet ik niet, misschien een leerkracht of andere schoolleiding. Mandela neerzetten als Zwarte Piet kan gewoon niet, vandaar dat ik uit protest de opening heb verlaten. En het kan wel zo zijn dat u geen gelijkenis met Zwarte Piet ziet, maar ik wel. En ik was niet de enige. Mijn collega Sandra Grep heeft hetzelfde ervaren.”