Politiek

Het is zover: Jos van Rey wordt vervolgd

24-10-2014 14:19

Met update – Het Openbaar Ministerie vervolgt oud-wethouder en -senator Jos van Rey (VVD) van Roermond voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Van Rey moet op 20 januari voor het eerst voor de rechter in Roermond verschijnen, maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. Van Rey wordt gedagvaard vanwege actieve ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude, passieve ambtelijke omkoping en het witwassen van ruim 175.000 euro. Hij moet op 20 januari voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Update 15.14 – Van Rey blijft erbij dat hij onschuldig is. Dat laat zijn advocate Gitta Stevens in een korte verklaring weten:

“Cliënt werpt alle aantijgingen verre van zich.”

De raadsvrouwe laat daarnaast weten dat de officiële dagvaarding nog niet is ontvangen en dat een uitgebreide reactie daarom nog niet mogelijk is. “Het persbericht bereikt de verdediging eerder dan de dagvaarding zelf. Deze gang van zaken is absurd”, reageerde ze.

Onderzoek duurde twee jaar

Het onderzoek naar Van Rey duurde uiteindelijk iets meer dan twee jaar. In die tijd zijn door de Rijksrecherche, FIOD en de rechter-commissaris meer dan 200 getuigen gehoord, een aantal daarvan op verzoek van Van Rey. Daarnaast is uitgebreid onderzoek gedaan naar in beslag genomen administraties en dossiers.

Burgemeestersbenoeming

Het OM begon in de zomer van 2012 een strafrechtelijk onderzoek tegen Van Rey vanwege verdenkingen van ambtelijke corruptie. Al snel daarna ontstond door een afgeluisterd telefoongesprek de verdenking van het lekken van informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey was als adviseur betrokken bij deze procedure. Hierdoor was het OM genoodzaakt al binnen drie maanden na de start van het strafrechtelijk onderzoek naar buiten te treden.

Lees ook

Jos van Rey stapt uit de VVD

Interview – ‘Roermond werkte ons tegen bij onderzoek naar Jos van Rey’

VIDEO – Toen de VVD nog van Jos van Rey hield