Binnenland

Pietencentrales overspoeld met telefoontjes

27-10-2014 07:44

De pietencentrales in ons land worden overspoeld met telefoontjes. Klanten willen weten of de pieten die ze hebben besteld, wel zwart worden geschminkt. Dat blijkt uit een rondgang bij een tiental centrales door dagblad Metro.

Bedrijven, winkeliers en particulieren kunnen van tevoren pieten boeken voor het sinterklaasfeest, maar zijn bang dat hun pieten niet meer zwart worden vanwege de landelijke discussie. “Mensen vragen er expliciet naar en bellen er voor terug”, zegt een medewerker van de centrale in Veendam. “Ze willen echt zeker weten dat er geen gekleurde pieten tussen zitten”.

De Sinterklaascentrale in Amsterdam krijgt de vraag over de kleur schmink van piet inmiddels dagelijks, aldus medewerker Jimmy Asmis. “Bij elke nieuwe boeking hoor ik de vraag weer: ‘ze zijn toch wel echt zwart hè?’ Ik heb al tientallen boekingen per mail waarin uitdrukkelijk staat dat de pieten bruin of zwart moeten zijn. Mijn klanten willen traditionele pieten, met het woord traditioneel dik onderstreept”, zo zegt Asmis. “Mensen lijken wel bang voor een kleurpiet op de stoep. Ik ben de hele dag bezig met geruststellen,” vertelt de medewerker.

Ook in Den Helder en Deventer is alleen maar vraag naar traditionele pieten. Alle ondervraagde centrales zijn het er dan ook over eens: dit jaar worden de pieten gewoon zwart.