Binnenland

Teeven weer in opspraak om ‘mistige deal’

27-10-2014 06:11

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft nóg een schimmige deal gesloten met drugscrimineel Cees H. Dat schrijft het AD op basis van het boek Fred en de Wet dat maandag verschijnt. Teeven zou er als officier van justitie voor hebben gezorgd dat H. strafvermindering kreeg.

De drugscrimineel probeerde te ontsnappen uit de Bijlmerbajes, waarvoor hij van de rechter een straf opgelegd kreeg. Teeven schrapte deze straf echter als officier van justitie. Ook hoefde H. het laatste deel van zijn straf voor drugssmokkel niet uit te zitten. Teeven negeerde hiermee een verbod van de toenmalig minister van Justitie, Benk Korthals. De advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, bevestigt de deal. “We hebben dat aan Teeven gevraagd en hij heeft dat toen gedaan.”

Teeven kwam eerder dit jaar ook al in opspraak, omdat hij een andere deal sloot met H. Zo kwam H. weg met een schikking voor zijn drugsgeld.

Oppositiepartijen SP en ChristenUnie gaan nu opnieuw Kamervragen stellen. “Dit geeft een nare smaak in de mond,” zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. “Deze mistige deal verdient allesbehalve de schoonheidsprijs.”

Anp/TPO