Weten & Tech

Dit is de smartphone-oplossing voor Mark Rutte cs.

27-10-2014 17:24

“Premier Mark Rutte beschikt over een telefoon waarop hij onmogelijk kan worden afgeluisterd.”, zo las u eerder vandaag. Maar waar gaat het nu precies om? De Nederlandse overheid heeft gekozen voor de smartphone-oplossing van het bedrijf Sectra. Dat dat verwarring geeft, “Gaat het nu om een app of een toestel?” is begrijpelijk; de software die versleutelde communicatie mogelijk maakt maakt gebruik van sleutels op een kaart. Hard- én software, dus.

Rutte

Voor Mark Rutte en de ministers is er het Sectra Tiger XS systeem, waarvan u hier een uiteenzetting vindt.

Sectra Tiger XS is a personal encryption system that handles calls, SMS, faxes, teleconferences, files transfers, and classified computer networks.

De ambtenaren

Voor (een deel van de) de ambtenaren heeft de overheid recentelijk besloten ook beveiligde communicatiemiddelen aan te schaffen. Het gaat daar om een product van hetzelfde Sectra. In een video legt het betrokken bedrijf de werking van het product ‘Panthon’ uit:

sectra telefoon - persplaatjeTweakers schreef eerder al eens over de samenstelling van het Panthon pakket, dat het Nederlandse leger ook afneemt, in combinatie met speciale telefoons van Sectra.

Het bedrijf zelf meldt over de beveiliging voor de overheid nu:

Sectra Panthon voor smartphones zorgt ervoor dat gebruikers veilig gevoelige informatie kunnen delen via versleutelde telefoongesprekken en SMS. Sleutelbeveiliging op basis van hardware garandeert het zeer hoge beveiligingsniveau en werkt op alle belangrijke draadloze netwerken

Onmogelijk om af te luisteren? U mag het zeggen. De verdere informatie voor een eigen app met kaartje vindt u in ieder geval hier bij de fabrikant.