Binnenland

7.500 banen weg bij KLM

28-10-2014 08:07

7500 mensen zullen hun baan bij KLM verliezen omdat het bedrijf aan de rand van de afgrond staat. De luchtvaartmaatschappij gaat werk uitbesteden waardoor duur KLM-personeel overbodig wordt. Eén op de vier werknemers moet eruit, omdat het bedrijf een miljardenschuld heeft. Dit schrijft het AD.

Vakbondsvoorzitter van De Unie Reinier Castelein denkt dat de nieuwe president-directeur Elbers woensdag met een reorganisatieplan komt. De ontslagen medewerkers moeten vervangen worden door goedkopere externe werknemers. “Dat betekent dat er straks waarschijnlijk geen blauwe KLM tankwagens meer rondrijden, maar bijvoorbeeld een Shell-wagen”, zegt Castelein. De voorzitter heeft niet veel hoop dat de ontslaggolf niet door gaat. “Ik hoor de verhalen over de naderende ontslagen nu zo vaak dat ze mij angstaanjagend realistisch in de oren klinken.”

Ondanks het feit dat KLM grote problemen heeft, staat de luchtvaartgigant niet op omvallen, zegt vakbondsbestuurder Swen Laarveld van De Unie. “De kasstroom is nog goed en zolang de maatschappij aan zijn verplichtingen kan voldoen om de lonen, de brandstof en de leasecontracten te betalen, dan is er niets aan de hand.”

Woensdag worden ook de nieuwe kwartaalcijfers van het derde kwartaal bekend. Het is nu al duidelijk dat die er niet al te best uit zullen zien.