Weten & Tech

Kreeften eten dood varken voor wetenschap

28-10-2014 19:18

In de oceaan komen veel stoffelijke overschotten terecht. Gek genoeg weten wetenschapper weinig van het ontbinden van die lijken. Een opvallend experiment bracht daar verandering in.

Onderzoekers van de Simon Fraser University in Canada maakten daarbij gebruik van het Victoria Experimental Network Under the Sea (VENUS). Dat is een onderwaterlaboratorium waarbij men via het internet de voortgang van een experiment bewaakt. Om het menselijke lichaam zoveel mogelijk na te bootsen gebruikte men varkens. Volgens de wetenschappers hebben die ongeveer dezelfde afmetingen als mensen, hebben ze dezelfde darmflora en hebben ze relatief weinig haren.

Men gebruikte een op afstand bestuurde onderzeeƫr en dropten drie dode varkens op een diepte van honderd meter voor de kust van Vancouver Island.

Sensoren hielden het zoutgehalte, temperatuur, druk en nog een aantal relevante zaken. Garnalen, krabben en kreeften namen al snel bezit van twee varkens en aten die in een paar dagen schoon. Het derde varken was pas over een paar maanden schoon, wat werd veroorzaakt doordat er minder zuurstof in het water zat.

De resultaten van het onderzoek moeten helpen bij zoekacties, en het inlichten van familieleden van vermiste zeelieden.

Meer details.