Binnenland

Minder dan helft vluchtelingen heeft betaalde baan

30-10-2014 07:07

Iets minder dan de helft van de vluchtelingen (46 procent) heeft een betaalde baan. Dat blijkt uit de IntegratieBarometer 2014 van VluchtelingenWerk die donderdag gepresenteerd wordt.

“De economische integratie van vluchtelingen stagneert. En het strenge overheidsbeleid maakt het hen nog moeilijker”, schrijft de organisatie. “Er is geen specifiek beleid meer om vluchtelingen te ondersteunen bij het vinden van werk. Gemeenten moeten inburgering en het vinden van werk beter op elkaar laten aansluiten en vluchtelingen de kans geven om een opleiding te volgen. Ook moeten gemeenten stages en werkervaringsplaatsen bieden.”

Vluchtelingen willen wel integreren, maar de overheid maakt het ze erg moeilijk, concludeert de organisatie. “Strenge eisen en gebrek aan ondersteuning veroorzaken (verblijfs)onzekerheid en staan daarmee een goed integratieproces in de weg.”

Vergeleken met het vorige onderzoek dat in 2012 werd gehouden, hebben wel meer vluchtelingen werk (toen was dat 37 procent), maar deze toename wordt vooral veroorzaakt door mensen die werk hebben van minder dan 12 uur per week. Daardoor blijven zij alsnog afhankelijk van een uitkering, aldus VluchtelingenWerk.

Het onderzoek wordt donderdag aangeboden aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.