Weten & Tech

Rosetta in positie voor historische landing op komeet

04-11-2014 11:52

Afgelopen weekend heeft de vluchtleiding van European Space Agency (ESA) haar ruimtesonde Rosetta in stelling gebracht om op 12 november een landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko uit te voeren. Het toestel bevindt zich nu op dertig kilometer van de ruimterots.

Om op die dertig kilometer te komen vuurde het negentig seconden lang haar motoren af. Vervolgens meldde het vluchtleidingscentrum dat het in positie is. In die positie blijft het tot 12 november, als het de laatste manoeuvre uitvoert om zo op tien kilometer afstand te komen. Men verwacht de komende dagen met kleine aanpassingen bezig te zijn om de boel volledig uit te lijnen.

Rosetta bevond zich al eerder op tien kilometer afstand van de komeet. Op 12 november daalt het af, dropt haar sonde Philae en gaat weer terug naar veertien kilometer. Op die afstand blijft de sonde in het zicht van de landingsmodule. Hoe complex de manoeuvres zijn is zichtbaar op onderstaand filmpje. De kans op een succesvolle landing is zeventig procent.

Meer bij ESA’s Rosettablog, en meer bij The Post Online.