Binnenland

Kamerlid Mark Verheijen (VVD) in opspraak

05-11-2014 08:54

Met update – Na oud-wethouder Jos van Rey lijkt in corruptieschandaal rond de omstreden Roermondse zakenman Piet van Pol opnieuw een prominente VVD’er in opspraak te komen. Kamerlid Mark Verheijen kreeg in zijn tijd als wethouder in Venlo grote sommen geld van Van Pol. Dit schrijft Elsevier.

In campagnetijd deed Van Pol drie betalingen aan Verheijen, meldt het blad op basis van documenten die het in handen heeft. In totaal doneerde Van Pol zo 6.750 euro aan de verkiezingskas van de VVD’er. Volstrekt tegen de regels in zijn die giften niet openbaar gemaakt.

Op dat moment was Verheijen in onderhandeling met Van Pol over de overdracht van een stuk grond in de binnenstad van Venlo. Hier wilde de zakenman een bioscoop bouwen. De gemeente deed het perceel uiteindelijk van de hand aan Van Pol voor circa 60.000 euro onder de marktwaarde.

Het OM vervolgt Piet van Pol wegens omkoping. Justitie stelt dat hij steekpenningen heeft betaald aan de vroegere wethouder Jos van Rey. Die laatste werd daarop geroyeerd als VVD-lid.

Update 12.36 – Verheijen laat in een reactie weten:

“Het vandaag verschenen Elsevier-artikel is feitelijk onjuist. De VVD Venlo heeft binnen de daarvoor gestelde wettelijke- en partijregels fondsen geworven voor de VVD-campagne en niet voor mij. De genoemde brief is in veelvoud naar verschillende potentiële donateurs gegaan, met dezelfde algemene inhoud en louter een gepersonaliseerde aanhef, ondertekend door mij als lijsttrekker en de afdelingsvoorzitter. Dit is een gebruikelijke procedure binnen de gehele VVD. Het klopt dat onder mijn portefeuille de projectontwikkelaar en exploitant bij elkaar zijn gebracht, maar de uiteindelijke afhandeling en goedkeuring is voltrokken door een college van B&W waar ik destijds al bijna een half jaar geen lid meer van was. Ik ben door het Openbaar Ministerie als getuige in de zaak van Rey gehoord en daarbij open en transparant geweest. Het OM heeft daarin geen reden gezien om nadere stappen naar mij te ondernemen.”

Bekijk ook: TPO-Talkshow met als gast Mark Verheijen.