Binnenland

Benzinedieven regelmatig vrijuit

06-11-2014 07:54

Pomphouders die aangifte doen van benzinediefstal zien regelmatig dat hun aangifte in het niets verdwijnt, meldt De Gelderlander. Duizenden dieven ontlopen hierdoor hun straf.

De lokale aangiftes worden door technische problemen niet doorgezet naar het landelijke registratiesysteem van doorrijders. Volgens politiewoordvoerder Ed Kraszewski heeft dit een eenvoudige oorzaak: “De ICT-systemen van de politie zijn nog niet op elkaar aangesloten. Het is geen doen om alle papieren aangiftes handmatig in te voeren in de centrale database.” Omdat de politie echter pas een strafrechtelijk onderzoek start als een doorrijder drie keer in de landelijke database wordt geregistreerd, ontlopen mogelijk duizenden benzinedieven hun straf.

Volgens Kraszewski kunnen pomphouders dan ook beter aangifte doen via een speciale website van de politie die sinds eind vorig jaar in de lucht is. Hier loopt het nog geen storm: op 1 augustus dit jaar waren hier 3.461 aangiftes gedaan, terwijl jaarlijks normaal gesproken zo’n 10.000 tot 12.000 keer aangifte wordt gedaan van tanken zonder te betalen.