Binnenland

Eindhoven doet proef met sinaasappelgeur tegen agressie

06-11-2014 07:45

In Eindhoven start begin volgend jaar een proef waarbij ‘wolkjes’ sinaasappellucht boven het Stratumseind in hartje Eindhoven komen te hangen. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. Sinaasappelgeur werkt volgens wetenschappelijk onderzoek tegen agressie.

Omdat de geur ook werkt bij arrestanten in een politiecel, wordt het binnenkort ook op straat uitgeprobeerd. Tinus Kanters, projectleider veiligheid en leefbaarheid voor het Stratumseind, maakt bij voorbaat echter wel al een voorbehoud: “Als iemand met een houten knuppel het Stratumseind op stuift helpt geen geurtje. Daar moet je de politie op afsturen.”

Het Eindhovense uitgaanscentrum wordt vanaf volgend jaar een levend laboratorium. Microfoons meten geluid, er hangen camera’s op meerdere plekken en speciale software zoekt sociale media af naar verontrustende berichtjes over de uitgaansstraat.

Ook wordt met licht, kleur en geur onderzocht hoe agressie kan worden voorkomen en de beleving van veiligheid verbetert. De sinaasappel-theorie is al op meerdere plekken getest, maar nooit eerder in de open lucht.