Media & TV

EO teleurgesteld in staatssecretaris Dekker

06-11-2014 14:25

Als naast omroepen buitenstaanders programma’s mogen maken voor de publieke zenders, dreigt de ziel uit het publieke bestel te verdwijnen. Deze waarschuwing uitte EO-directeur Arjan Lock donderdag. Hij greep de najaarspresentatie van zijn omroep aan om zich kritisch uit te laten over het omroepplan van staatssecretaris Sander Dekker (Media). 

Lock noemde de plannen van Dekker onverstandig. Volgens hem tasten Dekkers plannen het publieke karakter van het omroepbestel aan: “Wij maken televisie gelegitimeerd door een achterban, van meer dan 400.000 leden, kerken en maatschappelijke organisaties. We werken altijd al intensief met hen samen. Commercie is voor ons geen drijfveer. Wij zijn een sterke zelfstandige omroep, met een duidelijke identiteit. Ik vrees dat vroeg of laat de ziel uit het bestel verdwijnt.”

In het nieuwe mediabestel is de EO samen met de andere ledenomroepen VPRO en Omroep MAX zelfstandig gebleven.

De EO presenteerde zijn programma’s aan de hand van de thema’s natuur, geloof en samenleving.

Op NPO 1 presenteert Tooske Ragas vanaf maart Van Hollandse Bodem, dat draait om tuinieren, oogsten en eten van eigen grond.

Met kerst komt de omroep met de serie Sterren in Bethlehem waarin een groep BN’ers de reis van Jozef en Maria zelf gaan maken. Onderweg worden ze geconfronteerd met geloof- en levensvragen.

Anp