Politiek

Mensen met een mening – vrijdageditie

07-11-2014 17:46

“Maar geen enkele kledingverkoper vertelt mij bij het kopen van een snorrentrui over het gevaar van masculiene taboes op ziekte. Geen barbier licht mij in over mijn verhoogde risico op prostaatkanker. Geen besnorde voorbijganger klampt mij aan en praat mij bij over depressie.”

Just Bär fileert hipsterfenomeen Movember in hipsterkrant nrc.next.

 

“Movember is verworden tot een monsterlijke cocktail van meemaakmanie, gelegenheidscommercie en vooral schaamteloze zelfpromotie. Deelnemers blijken onverholen narcisten, voor wie een vermelding op het Movember-scoreboard belangrijker is dan het uitdragen van de boodschap. Catchphrases – ‘Let’s kick testicular cancer in the balls’ –, koddige snorren en verkleedpartijtjes steken wrang af bij de rauwe werkelijkheid.”

Just Bär nogmaals. Nogmaals touché.

 

“Er worden tijdens de campagne 66 duizend rozen uitgedeeld, 44 debatten georganiseerd, 15.374 online gesprekken gehouden, meer dan 100 duizend brieven verstuurd en er wordt 55 liter plaklijm gebruikt om 6.550 posters op te hangen. Het helpt niet; de partij is de grote verliezer. Pieter Hilhorst maakt op 20 maart, een dag na de verkiezingen, zijn aftreden bekend.”

In de Volkskrant een analyse van het Grote Amsterdamse PvdA-falen dankzij Pieter Hilhorst, gebasseerd op conclusies van het partijbestuur. Wat opvalt is vooral de oudmediale 1970-offline campagnestijl. Die 5 zetels verlies zaten waarschijnlijk gewoon online of op hun iPad, te wachten tot de PvdA online naar ze toe kwam. Of zou bewust zijn gekozen voor een offline campagne om aan te sluiten op het electoraat?

 

“Een voedselkar vier maanden op het trottoir stallen levert het stadsdeel al snel zevenduizend euro op. Misschien willen ze die inkomsten niet missen. Geef dan ruimte aan nieuw initiatief. De Rollende Keukens in Westerpark laten zien hoe het kan. Krakkemikkige caravans met soep, stoere Amerikaanse trucks met vette ribbetjes, en strijdbare veganistische cupcakes.”

Na hagelslag zijn ook oliebollen niet meer veilig. Xandra van Gelder betoogt in het Parool dat ze liever veganistische cupcakes eet. Wij niet, Xandra.

 

“Wat Nieuwsuur uit het oog verliest, is dat er een variëteit aan organisaties bestaat in alle ethische schakeringen van de regenboog. En dat vrijwilligers niet zomaar makkelijk te beïnvloeden naïevelingen zijn die je van alles wijs kunt maken.
[..]
Belangrijker is nog dat er wordt ontkend dat ze natuurlijkerwijze zelf de verantwoordelijkheid dragen om zich fatsoenlijk te informeren en constructieve vragen te stellen. Het wordt tijd dat ook op televisie de vrijwilliger zelf ter verantwoording wordt geroepen.”

Reinier Vriend is is voorzitter van Volunteer Correct en keek Nieuwsuur, over de Vrijwilligersindustrie, hij vraagt zich af waarom de vrijwilliger zelf niet ter verantwoording wordt geroepen.

 

“Ik moet wat vertellen. Na 12,5 jaar niet zo heel trouwe dienst bij 3FM, ga ik stoppen met radiomaken en stoppen bij 3FM dus. Dat klinkt droevig, hoewel er in sommige huiskamer ook gejuicht wordt”

Claudia de Breij stopt met radiomaken. Superjammer.

 

“Het lijkt een beetje op wat ik deed bij PowNed. Maar nu kan ik langere items maken. Bijten en niet loslaten is mijn kracht. Daar wil de EO gelukkig niets aan veranderen.”

Voormalig PowNed-verslaggever Danny Ghosen krijgt een eigen programma bij de EO, waarbij hij ‘burgers helpt in hun strijd tegen de overheid’.

 

“Laatst was ik benzine aan het tanken, komt er een vrouw naar me toe die zegt: ‘Dát vind ik nou leuk, dat ik u eens in het echt zie, want uw man heeft dezelfde baan als mijn man.’ Ik begreep er niets van, dus ik vroeg wat haar man dan deed. ‘Mijn man is ook burgemeester’, riep ze. Ze dacht dat ik Albert Verlinde was! Ik zei: ‘Ik geloof niet dat ik degene ben die u denkt dat ik ben.’ Toen kreeg ze een hoogrode kleur. Dat vond ik een heel grappige situatie.”

Bert van Lingen werd aangezien voor Albert Verlinde. Supergrappige situatie.