Binnenland

Mogelijk uitstel betalen naheffing EU

07-11-2014 06:48

Waarschijnlijk krijgen Nederland en Groot-Brittannië toch meer tijd om de omstreden naheffing aan Brussel te betalen. De nieuwe Commissie staat volgens het AD open voor een compromis.

De negen lidstaten die nog vóór 1 december samen bijna 3,3 miljard euro moeten overmaken zoeken al de hele week naar een oplossing. De eerder als ‘voorlopig’ aangeduide bedragen lijken nu dan wel vast te liggen, de uiterste betaaldatum van 1 december iets minder.

Het hoofdkwartier van de zaterdag aangetreden commissie stelt nog steeds dat de regels nu eenmaal de regels zijn. Maar anders dan bij de vorige Commissie is er nu ook begrip: “Het is de eerste keer dat naheffingen zo hoog uitvallen. We begrijpen dat landen daarmee problemen hebben. We realiseren ons dat dit supergevoelig ligt,” aldus een ingewijde.

De druk op Brussel om zich soepeler op te stellen is groot, omdat ook Frankrijk en Duitsland – twee landen die geld terugkrijgen – de Britten steunen.

Het onderwerp staat vandaag hoog op de agenda van de EU-ministers van Financiën. Of hier ook daadwerkelijk een compromis uit komt, is nog niet duidelijk. Minister Dijsselbloem van Financiën stelde eerder deze week al dat regels dan misschien regels zijn, maar dat “er een politiek probleem op tafel ligt dat eerst moet worden opgelost”.