Buitenland

NAVO: Mogelijk meer troepen naar Oost-Europa

07-11-2014 07:32

Het is een reële kans dat de NAVO meer troepen gaat inzetten in Oost-Europa. “We hebben eerder al een troepenbeweging van 25.000 tot 40.000 man uitgevoerd in Westerse NAVO-landen. Ik kan me voorstellen dat we dat in de toekomst ook in Oost-Europa en de Baltische staten doen”, aldus NAVO-generaal Hans-Lothar Domröse tegen de Duitse krant Die Welt.

De Duitse generaal wilde verder niet in detail treden, zo schrijft de krant vrijdag. Met zijn uitspraak schopt Domröse mogelijk Rusland tegen het verkeerde been. De Russen zien het Westerse militaire bondgenootschap het liefst zo ver mogelijk van de grenzen van Rusland verwijderd.

Zowel Rusland als de NAVO heeft de afgelopen maanden haar spierballen laten zien door militairen naar de grenzen van Oekraïne te sturen. Het conflict in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat beide partijen op scherp staan. De NAVO liet eerder al weten naar aanleiding van de gebeurtenissen in het Oost-Europese land een nieuwe troepenmacht in het leven te roepen.

De nieuwe troepenmacht moet bestaan uit 5000 tot 7000 militairen en snel inzetbaar zijn in crisissituaties. “Als alles volgens plan verloopt, dan is de Rapid Reaction Force eind 2015 gereed”, zei Domröse.