Binnenland

Het Grote Zwarte Piet Nieuwsoverzicht

08-11-2014 11:29

De Goedheiligman is in aantocht en dat zullen we weten ook. Nu ja, het lijkt er op dat het niet de oude bisschop is die in de belangstelling staat maar zijn trouwe makker Zwarte Piet. Een overzicht van het Pietennieuws deze zaterdag.

Politie Piet

Sinterklaas wordt tijdens de nationale intocht komende zaterdag in Gouda begeleid door agenten van speciale aanhoudingseenheden vermomd als Zwarte Piet. De undercover-pieten worden bewapend, maar wel zo onopvallend mogelijk, schrijft het AD.  Daartoe is besloten naar aanleiding van de felle zwartenpietendiscussie van de afgelopen tijd, verklaren bronnen binnen de politie. Er wordt sterk rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zowel de groep ‘Pro Zwarte Piet’ als de groep ‘Kick out Zwarte Piet’ komen in Gouda bijeen.  De undercover-agenten moeten opgaan in het gewone gevolg van Sinterklaas en ontkomen er niet aan te worden geschminkt. Het is niet voor het eerst dat Sinterklaas door veiligheidspieten wordt begeleid: vorig jaar werd hij door 9 geschminkte agenten geflankeerd.

Censuur Piet

De televisiezender Nickelodeon heeft besloten de uitzendingen van het kinderprogramma Slot Marsepeinstein 4, 5 en 6 te schrappen. Dat blijkt uit een interne mail in handen van de redactie van het  televisieprogramma KRO Brandpunt. Het productiebedrijf Studio100 bericht de crew en de cast dat ‘vanwege head-office USA en de beslissing in Nederland van de Hoge Raad rond de ‘zwartheid van de pieten’ werd beslist om niet door te gaan met de uitzendingen van Slot Marsepeinstein 4,5 en 6 op de zender Nickelodeon’.

Vitesse Piet

In Arnhem blijft Zwarte Piet zwart, meldt De Gelderlander. De krant bedacht vier nieuwe Pieten maar di ekunnen niet op instemming van Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz rekenen. Airborne Piet, Sonsbeek Piet en Made in Arnhem Piet zijn derhalve niet welkom in de Gelderse stad. Behalve Vitesse Piet, die mag wel komen. Dat heeft te maken met een commercieel belang: De Arnhemse voetbaltrots sponsort al jaren de intocht.

Communis opinio Piet

Het leeuwendeel van de scholen die de organisatie van Sinterklaas al rond hebben, viert het als vanouds met Zwarte Pieten. Slechts 2,2 procent gaat het feest onder invloed van de racismediscussie aanpassen. Dat is de uitkomst van een grote AD-enquête, in samenwerking met de vakbond CNV Onderwijs onder ruim 4000 onderwijzers en schoolleiders. Zelfs bijna alle zwarte scholen laten bij het sinterklaasfeest dit jaar alles bij het oude. Van de scholen die weten wat ze gaan doen, verandert 10 procent van de zwarte scholen het feest, 4,5 procent van de gemengde en 3 procent van de witte.