Binnenland

Raad van Europa: Nederland móet illegalen opvangen

10-11-2014 07:02

De Raad van Europa heeft ons land op de vingers getikt. De Raad stelt dat de overheid ook uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde migranten moet opvangen. Dit meldt RTL Nieuws.

Deze uitspraak deed de Raad van Europa in het definitieve oordeel van het Comité voor Sociale Rechten, nadat de Protestantse Kerk een aanklacht tegen de Nederlandse Staat had gedaan.

Volgens het comité schendt ons land meerdere basisrechten van illegalen, zoals het aanbieden van voedsel, kleding en onderdak. Zaken waar iedere burger recht op heeft. Nu is het zo dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden als ze niet terugkeren naar hun land van herkomst. Vaak worden ze opgevangen door maatschappelijke organisaties en kerken.

Via de Conferentie van Europese Kerken diende de Protestantse Kerk in 2013 een klacht in. Volgens de Kerk is het inhumaan dat deze vluchtelingen zonder bed, bad en brood op straat leven.

Of staatssecretaris Fred Teeven iets met de Europese kritiek gaat doen is nog maar de vraag. Eerder stelde hij dat het oordeel van het comité niet bindend is.