Politiek

Asscher hekelt ‘Win een Slowaak’-actie

11-11-2014 15:32

Het verloten van uitzendkrachten uit Oost-Europa aan werkgevers in de land- en tuinbouw is volgens minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher ‘een volstrekte miskenning van de waarde van mensen en werk’.

Verloting

Asscher reageerde op een bericht dat een uitzendbureau in Leusden tien gratis arbeidskrachten uit Slowakije en andere Oost-Europese landen heeft verloot. Asscher beloofde dit soort praktijken aan te pakken. Ook FNV Bondgenoten heeft er al scherp afstand van genomen.

Mariƫtte van der Neut van FNV Bondgenoten zei maandag:

“Dat hele seminar ademt de sfeer van mensenhandel. Bij een ‘gezellige netwerkborrel’ even wat personeel gratis verloten.”

Maar de FNV ziet ook een probleem met arbeiders uit het buitenland:

“Ze promoten allemaal constructies die wellicht legaal zijn, maar gericht op het binnenhalen van zo goedkoop mogelijke arbeiders uit het buitenland. Werknemers uit Nederland leggen het hier tegen af, omdat ze te duur zijn.”

Verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt

Asscher was naar het wekelijkse vragenuur van de Kamer gehaald door D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. De minister zou volgens een mediabericht afstand hebben genomen van zijn opvatting dat Oost-Europese werknemers zorgen voor verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt. Asscher sprak dat tegen. Volgens hem hebben vooral jongeren en laagopgeleiden last van de komst van Polen en andere Oost-Europeanen, die vaak via schijnconstructies de in Nederland geldende arbeidsvoorwaarden ontduiken.