Weten & Tech

Bijna intact brein wolharige mammoet onderzocht

11-11-2014 17:05

In de permafrost van Siberië werd vier jaar geleden een bijna complete mammoet ontdekt. Het beest was zes tot negen jaar oud toen het 39.000 jaar geleden overleed. De vondst bleek van het unieke soort.

De mummie van een mammoet werd door de vinder Yuka genoemd. Het vrouwtje bleek te beschikken over het meest complete brein dat ooit van een dergelijk die is ontdekt. Het blijkt veel te lijken op dat van een moderne olifant.

Terwijl de bouw en vorm bijna identiek is aan dat van de olifant, blijft het wat de omvang betreft gissen. Tijdens zeker drie perioden van dooi en weer bevriezen is het brein zeer waarschijnlijk gekrompen. Ook het proces van mummificatie heeft bijgedragen aan de krimp.

In het brein zijn nog complete bloedvaten te zien. Ook zagen de onderzoekers witte en grijze stof. Ook waren er beschadigingen te zien, maar dat is niet raar als een brein na bijna 40.000 jaar wordt onderzocht. De vondst is van belang omdat aan de hand van de hersenen meer te weten kan worden gekomen over de leefwijze van de wolharige mammoet.

Meer details in paper (pdf)

yuka_1 yuka_6 yuka_5 yuka_4 yuka_3 yuka_2