De kiesdrempel van het CDA klinkt hypocriet

11-11-2014 16:43

Afgelopen zaterdag werd er op het CDA-congres in Alkmaar een resolutie over de Kiesdrempel ingediend. De resolutie kwam neer op het volgende: ‘Roept het CDA op een verhoging van de kiesdrempel op te nemen in een volgend verkiezingsprogramma, een verhoging die effectief neerkomt op een kiesdrempel van tenminste 2 zetels’. Nu is het algemeen bekend dat de oude machtspartijen, zoals dit keer het CDA, graag een dergelijke kiesdrempel ingevoerd zien worden. Op die manier blijft de macht van de christendemocraten in stand en worden kleinere partijen als SGP en ChristenUnie als vanzelf opgeslokt door de ‘grote broer’.

Maken kleinere partijen de politiek instabiel?

De achterliggende redenering van de resolutie is dat kleinere partijen het politieke klimaat instabiel maken en daardoor het vormen van meerderheden bemoeilijken. De afdeling Zuid-Holland, die het voorstel indiende en daarbij breed gehoor kreeg van het partijbestuur, heeft de afgelopen jaren blijkbaar niet goed opgelet. De kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie hebben er voor gezorgd dat het land niet stil kwam te liggen, maar dat er akkoorden werden gesloten en dat er een sluitende begroting kwam.

Daarnaast lijkt het CDA zich er amper van bewust te zijn dat het zelf medeverantwoordelijk is voor de ‘politieke malaise’ waarop het lijkt te doelen. Doordat het CDA ervoor koos om ten tijde van het kabinet Balkenende I met een bij elkaar geraapte partij als de LPF te gaan regeren en later, in 2010, met de PVV, heeft het zelf een substantiële bijdrage geleverd aan de politieke situatie zoals die zich nu voordoet in Nederland.

Hoe transparant en democratisch is het CDA?

Overigens is het opvallend dat een partij die zegt transparant en democratisch te zijn, dit op dit vlak maar even naast zich neer lijkt te leggen. Door de invoering van een kiesdrempel naar twee zetels, zullen verschillende geluiden in de samenleving niet meer gehoord worden en zal de algehele democratie aan kracht en geloofwaardigheid verliezen.

Het CDA lijkt met het opnemen van de verhoging van de kiesdrempel een manier te hebben gevonden om zichzelf te beschermen tegen nieuwe verkiezingsnederlagen. Deze manier van politiek bedrijven klinkt niet alleen hypocriet, maar lijkt er ook op te wijzen dat het CDA op dit moment niet de beschikking heeft over een alternatief verhaal.

Lorenz van der Ven is bestuurslid voor het CDJA – de politieke jongerenorganisatie van het CDA – in Drenthe.