Recensie

Lethal weapon maar dan met townships

11-11-2014 16:05

Altijd leuk, een genrefilm die zich in een exotische cultuur afspeelt. Denk aan Cidade de Deus en recent nog Metro Manilla. Beiden prima films. Ook City of violence, oorspronkelijke titel Zulu, doet een poging. Maar met de kwalificatie leuk bedoelen we in dit geval onbedoeld lachwekkend.

De gewelddadige stad uit de titel is Kaapstad. Daar proberen twee agenten de orde te handhaven. Het duo was oorspronkelijk een trio. De saaiste van de drie komt nogal gewelddadig aan zijn einde bij een grotesk ontsporende ondervraging.

Cliché-dienders

Over blijven twee cliché-dienders uit het handboek filmschool: de zuipende, rokende, snuivende, neukende Brian Epkeen (Orlando Bloom) en de altijd gepijnigd kijkende oudere rechercheur Ali Sokhela (Forest Whitaker). Denk aan Lethal weapon maar dan met townships.

De twee moeten eerst de moord op de dochter van een rugbybons oplossen en dan het omleggen van de saaie collega. Ze belanden in een samenzwering die nogal kluchtige trekjes heeft. Een nieuwe, agressie opwekkende drug moet de zwarte bevolking uitroeien.

Nelson Mandela

De pret wordt nog eens verhoogd door heerlijk slechte teksten. Zo weten we nu dat wijze citaten van Nelson Mandela het niet zo goed doen in actiethrillers. Ook de opmerkingen van Sokhela richting Epkeen werken op den duur als een running gag. “Wat zie jij er slecht uit”, begroet Sokhela steevast zijn collega. Orlando Bloom gaapt eens, wrijft eens met zijn handen over zijn modieus ongeschoren tronie en laat de spieren van zijn six-pack rollen. Wij, gewone stervelingen, zien er na een nachtje doorhalen toch anders slecht uit.

Dvd/vod: City of violence. Regie: Jérôme Salle. Met: Orlando Bloom, Forest Whitaker.