Binnenland

Nederlander ernstig gewond na sprong in rivier Zuid-Afrika

11-11-2014 09:16

Een Nederlandse toerist is ernstig gewond geraakt tijdens een wandeltocht in Zuid-Afrika. In een afgelegen deel van een nationaal park sprong hij in een poel met rotsen bij een rivier. Hierbij heeft de man waarschijnlijk zijn onderrug gebroken. Dat meldde de Zuid-Afrikaanse reddingsdienst, de National Sea Rescue Institute, die hem in veiligheid heeft gebracht. Zijn toestand is ernstig, maar stabiel.

De 31-jarige man liep met zijn 26-jarige partner over de wandelroute Drupkelders in het nationaal park Knysna. Dat ligt ongeveer 400 kilometer ten oosten van Kaapstad. In het park zijn veel steile rotswanden, wat het moeilijk begaanbaar maakt.

De gids van de twee toeristen klom na het ongeluk naar een hoger punt, zodat hij met zijn telefoon bereik had en de hulpdiensten kon bellen. De reddingswerkers snelden direct toe. Vervolgens moest de groep een kilometer lopen naar de oever van de Goukamma-rivier. Daarna zwommen zes mensen stroomopwaarts op zoek naar de wandelaars. Tijdens de zwemtocht moesten ze over meerdere watervallen heen. Na een kilometer zwemmen werden de twee gevonden.

De Nederlander werd op een drijvende brancard gelegd. Op weg naar een veilige plek moesten de redders hem over dezelfde watervallen brengen. Na weer een kilometer stonden andere hulpverleners hem op te wachten. Zij gaven hem een infuus met pijnbestrijding. Vervolgens werd hij een kilometer omhooggetakeld naar een parkeerplaats op een bergtop. Een ambulance bracht hem vervolgens naar een ziekenhuis.

Anp