TPO Talk

Help, de Chinezen komen

12-11-2014 11:13

Vaak hoor je dat wij niet bang hoeven te zijn voor de opkomst van China. Want Chinezen zijn weliswaar goed in bètavakken maar niet creatief. In China zijn meerdere universiteiten waar jaarlijks net zo veel techneuten afstuderen als Nederland studenten heeft. Maar dat geeft niet. Wij hoeven niet te proberen om ons met deze hardwerkende goed opgeleide Chinezen te meten want wij zijn creatief. Kijk maar eens: Dutch Design verovert de hele wereld.

Vaak hoor je ook de anekdote over Einstein, tegen wie een leraar op school ooit gezegd heeft: “Het wordt nooit wat met jou.”. En kijk eens, Einstein is toch ook prima terechtgekomen? Sterker nog Einstein is ondanks zijn matige schoolprestaties de grootste wetenschapper uit de geschiedenis geworden. Zelfs in de natuurkunde is “lekker jezelf zijn” belangrijker dan goed je best doen.

Deze houding is om meer redenen onverstandig. Iedereen gunt Dutch designers hun succes. Maar ook deze mensen hebben vaak hard gewerkt aan een technische universiteit of hogeschool, werken samen met grote bedrijven en moeten zich bewijzen als ondernemer. Benno Premsela, grondlegger van Dutch design, heeft een zeer degelijke opleiding genoten van docenten die het vak bij Bauhaus hebben geleerd.

Einstein heeft trouwens keurig zijn studie afgerond aan wat nu een van de meest prestigieuze opleidingen ter wereld is: de Eidgenössische Technische Hochschule te Zürich. Een universiteit die trouwens ook een Dutch designer avant-la-lettre, H.P. Berlage, tot zijn alumni mag rekenen.

Dom

Je voor laten staan op een eigenschap en niet op kennis is heel onverstandig. Bijna dagelijks kun je om je heen de gevolgen van een gebrek aan kennis zien. Of het nu gaat om de aanschaf van nieuwe treinen (leuke, originele, mooi ontworpen treinen trouwens), het overnemen van een gigantische vastgoedportefeuille door een middelgrote bank of het besluit om het veiligheidssysteem van een kerncentrale te laten testen door onervaren personeel, in al deze gevallen zou het fijn zijn geweest als er nog eens iemand met een technische blik naar het besluit gekeken zou hebben.

Nederland Wereldtop

Voor Nederlanders is dit extra jammer. Als klein land hebben wij een grote traditie op het gebied van wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

Van de Nobelprijswinnaars hebben de meeste Nederlanders nog wel gehoord, maar al veel minder mensen kennen Edsger Dijkstra, de grondlegger van de moderne informatica, weten dat Nederland de wereldkampioen is op het gebied van econometrie en dat Guido van Rossum en Lambert Meertens van het Centrum voor Wiskunde en Informatica de programmeertaal Python ontwikkeld hebben. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica behoort trouwens tot de wereldtop, net als SURFSara, ons nationaal supercomputer centrum. David van Dantzig nog zo’n naam die niet vergeten mag worden: grondlegger van de mathematische statistiek en wiskundig vader van de Deltawerken.

OrtecBigData

Big data

We hebben het in onze posts vaker gehad over Big data. Er gaat geen dag voorbij of je hoort en leest over big data. Computers worden sneller en sneller maar kunnen desondanks de hoeveelheid data, die nog sneller groeit, niet bijhouden. De enige manier om met beperkte computercapaciteit informatie te halen uit de toenemende informatiestroom, is met behulp van wiskundige methoden. Statistiek, slimme algoritmes, complexe modellen, allemaal nodig om van big data, big information te maken.

Big data heeft zo zijn voordelen

Als het gaat over big data hoor je natuurlijk vaak de enge verhalen van de NSA en van de grote social networks die alles van je weten. De verhalen die je minder hoort gaan over de data die uit productiesystemen, navigatiesystemen en sensoren komen. Data die kunnen leiden tot nieuwe producten, veiliger fabrieken, minder vervuiling en een lager verbruik van grondstoffen. Ook dit is big data. En het is heel simpel: als jouw bedrijf hier niet aan mee doet en de concurrentie wel, dan ga je achterlopen en leg je uiteindelijk het loodje.

Reclame

ORTEC Consulting Group werkt op een groot aantal terreinen samen met de UvA. We doen samen onderzoek, delen kennis en bieden stageplaatsen aan jonge veelbelovende studenten. Ik schrijf het hier eerlijk op omdat ik in de komende alinea’s onbeschaamd reclame ga maken voor onze vrienden van de UvA.

MBA Big Data & Business Analytics

Alle kennis op het gebied van wiskunde, econometrie, statistiek waarop Nederland al jarenlang vooroploopt in de wereld, heeft de Amsterdam Business School (Uva) gebundeld in een MBA opleiding. De MBA Big Data & Business Analytics op 26 november is er een voorlichtingsavond. Als je tijd hebt, ga dan even kijken.

Het zou leuk zijn om hier tussen de Chinese belangstellenden ook wat Nederlandse gezichten te zien. Niet omdat Chinezen hier niet welkom zijn. Maar omdat het fijn zou zijn als er in ieder geval een paar Nederlanders het besef hebben dat kennis opdoen en af en toe hard werken best aardig is. Zeker in het big data tijdperk.

Door Sicco Brakema