Politiek

Kabinet blijft zwijgen over satellietbeelden

12-11-2014 14:00

Met updates – D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de  groep Bontes/Van Klaveren kunnen hoog en laag springen: het Kabinet blijft zwijgen over de satellietbeelden die de Amerikanen en Duitsers in handen hebben. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de voortgang van het onderzoek naar de aanslag op de MH17, bovenstaande partijen wilden weten of Nederland nu al de beschikking heeft over de beelden. Ministers Hennis, Opstelten en Koenders hebben zich tot nu toe in een wolk van mist gehuld. En zij blijven dat doen. Aan de Tweede Kamer schrijven zij woensdagmiddag:

“Over de verificatie van informatie van inlichtingendiensten van andere landen kan nooit in het openbaar mededeling worden gedaan.”

En daar zal de Kamer het mee moeten doen. Kamerleden hebben de afgelopen tijd meerdere pogingen gewaagd helderheid te verkrijgen over de beelden. De oppositie wilde vorige maand een hoorzitting over de kwestie, maar die werd geblokkeerd door VVD en PvdA.

Daarbij blijft het Kabinet volharden geen conclusies te willen trekken voordat alle onderzoeken naar d eaanslag zijn afgerond.

“Nederland leidt de internationale onderzoeken naar de toedracht van de ramp en het strafrechtelijke onderzoek. Het Kabinet kan geen conclusies trekken zonder de onafhankelijkheid van deze officiële onderzoeken aan te tasten. Daarom zal het Kabinet hangende het onderzoek geen oordeel vellen over de toedracht van de ramp.”

Update 16.08 – D66 Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is weinig ingenomen met de brief van het Kabinet. Tegen ThePostOnline zegt hij:

“Wederom krijgen we geen antwoord op onze vragen. Het blijft opmerkelijk dat Duitse parlementariërs wel geïnformeerd kunnen worden over de toedracht en schuldvraag. Dan zou je toch zeggen dat de Tweede Kamer ook meer informatie zou kunnen krijgen dan nu gedeeld wordt.”

Update 15.36 – Louis Bontes (VNL) laat aan ThePostOnline weten:

“VoorNederland heeft vanaf het begin van de aanslag op vlucht MH17 ingezet op volledige transparantie en opheldering over de toedracht. Daar hoort informatie over deze satellietbeelden bij. Het is absurd dat het kabinet weigert informatie over deze satellietbeelden ter beschikking van het parlement te stellen, terwijl bijvoorbeeld het Duitse parlement wel over deze informatie beschikt. De informatieplicht van het kabinet wordt met voeten getreden. Het lijkt wel of Rutte gebruik maakt van een vertragingstactiek in plaats van de onderste steen boven te halen. 120 dagen na de ramp, en 2 dagen na de prachtige herdenking, worden de nabestaanden op schandalige wijze door het kabinet in de steek gelaten. Overigens wordt de hele afhandeling van de MH17 vanaf dag één gekenmerkt door slap diplomatiek optreden en angst. “

Dit bericht wordt aangevuld