Binnenland

Onrust bij Pietengilde om kleur Piet

12-11-2014 07:34

De pieten waren tijdens de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal nog zo zwart als roet, maar het Pietengilde heeft nog geen vertrouwen in een goede afloop. De ‘vakbond’ van de olijke metgezel van de Sint vreest dat de publieke omroep NTR alsnog eigenhandig wil sleutelen aan de kleur van Zwarte Piet, schrijft De Telegraaf.

“Ze gaven opnieuw een voorzetje dat er misschien wel iets gaat gebeuren met Zwarte Piet”, zegt voorzitter Marc Giling van het Pietengilde tegen de krant. “Laten we niet vergeten dat er nog een aantal uitzendingen volgen tot de landelijke intocht zaterdag.”

Giling stelt dat het “arrogant” is dat de NTR alle scholen en comités “onnodig in spanningen probeert te houden”. “De discussie is daardoor dit jaar onnodig hard opgelaaid met zelfs doodsbedreigingen tot gevolg. Ongepast”, aldus Giling.

Op sociale media vragen ook veel mensen zich af of de Pieten de hele serie zwart blijven. “De boot is lek en straks wordt de schmink er gewoon afgewassen”, aldus een twitteraar. Meerdere kijkers verwachten dat de boot alsnog door een regenboog vaart en dat de Pieten dan van kleur veranderen. De NTR wil nog steeds niets zeggen over het verloop van het verhaal. Pas op 6 december geeft de omroep een toelichting op de gekozen aanpak.

Woensdag spreekt de Raad van State zich uit over de Amsterdamse Pietenzaak.