Binnenland

Forse kritiek D66 en CDA op veiligheidsdiensten

13-11-2014 07:52

Oppositiepartijen CDA en D66 uiten forse kritiek op de veiligheidsdiensten in ons land. De partijen vermoeden dat er laks is omgesprongen met aanwijzingen dat er groot gevaar dreigde voor passagiersvluchten boven Oekraïne. Dit meldt De Telegraaf.

Ze wijzen erop dat er dit jaar al achttien vliegtuigen en helikopters zijn neergeschoten boven het land. Twaalf daarvan, zeven heli’s en vijf vliegtuigen, werden neergehaald vóór passagiersvlucht MH17 op 17 juli boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten.

“Waarom zijn er geen alarmbellen gaan rinkelen?” vraagt D66-Kamerlid Sjoerdsma zich af. Hij wil ook weten of de regering hiervan wist. “Zo ja, waarom heeft ze die informatie dan niet gedeeld met de luchtvaartmaatschappijen? Zo nee, hoe kan het dat onze inlichtingendiensten niet over zulke informatie beschikken?”

“Er werden aan de lopende band vliegtuigen neergeschoten boven Oekraïne”, vult CDA-Kamerlid Omtzigt aan. “Waarom heeft niemand nagekeken waarom Oekraïne het luchtruim had gesloten tot een hoogte van 9700 meter?” De MH17 vloog op 10 kilometer.

Omtzigt wijst erop dat er zogeheten notam-berichten (’notice to airmen’) met informatie over het Oekraïense luchtruim zijn verdwenen uit het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. “In de concepttekst stonden ze wel, in de uiteindelijke publicatie zijn ze verwijderd.”

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wilde woensdagavond niet reageren.