Politiek

We gaan betalen

13-11-2014 11:31

Nederland gaat de naheffing van de Europese Unie van ruim 642 miljoen euro betalen. Dat blijkt uit een brief van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft steeds gezegd de naheffing te betalen als de rekensommen van het Europese statische bureau Eurostat en van de Europese Commissie zouden kloppen en daarover openheid is gegeven. Eerder deze week velde Dijsselbloem al een voorlopig oordeel, nu hij alle cijfers en berekeningen goed heeft bestudeerd is hij definitief overtuigd:

“Op basis van deze informatie concludeer ik dat de door de Commissie gemaakte berekening van de nabetalingen van de BNI-afdrachten aan de Europese Unie correct is.”

Onduidelijkheid over gespreide betaling

Dijsselbloem schrijft niet of Nederland gebruik gaat maken van de mogelijkheid om de naheffing gespreid te betalen. Het geld moet uiterlijk 1 september volgend jaar binnen zijn in Brussel. De gespreide betaling werd binnengesleept in overleg met andere EU-landen. Behalve Nederland hebben vooral de Britten te maken met een enorme naheffing van 2,1 miljard euro.

Als slachtoffers van de herberekeningen van de omvang van alle Europese economieën drongen Nederland en Groot-Brittannië de afgelopen weken aan op een ander proces waarbij meer transparantie is en minder grote schokken. De Europese Commissie gaat daar nu voorstellen voor doen.

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag nog met Dijsselbloem en met premier Mark Rutte over de kwestie.

Lees ook

TPO – Hoera, Nederland mag EU-naheffing gespreid betalen