Buitenland

Iran toont vliegende replica van Amerikaanse drone

13-11-2014 18:21

In 2011 claimde Iran dat het een Amerikaanse drone boven haar grondgebied had neergehaald. Het toestel zou bovendien niet zwaar beschadigd zijn. De Amerikanen ontkenden meteen in alle toonaarden, maar moesten later toegeven dat ze er eentje kwijt waren. Nu komt Iran tot ieders verrassing met een vliegende drone.

Cyberwarfare

Op 4 december 2011 begint het Iran–U.S. RQ-170 incident, als Iran de wereld meldt dat het een Amerikaanse drone in bezit heeft. Men claimt dat hun strijdkrachten die zich met cyberwarfare bemoeien, het ding in volle vlucht hebben gehackt en aan de grond hebben gezet.

Nadat Obama eerst ontkent dat een toestel kwijt is, moet hij later toegeven dat een drone op Iraans grondgebied is neergestort. Terwijl Iran beelden toont van een vrijwel intacte RQ-170, ontkent Amerika dat zoiets mogelijk is. Een marineman lekt echter aan CBS dat de beelden wel degelijk betrouwbaar zijn, en dat de drone daarop staat.

De situatie wordt genanter voor Amerika als ze de drone terugclaimen.

Iran weigert, dient een klacht in bij de Verenigde Naties wegens het schenden van haar luchtruim en gaat met het ding aan de slag. Vice-president Dick Cheney bekritiseert Obama, omdat die de drone beter had kunnen vernietigen met een luchtaanval.
brigadier-claim-revolutionary-rq-170.siDe in 2011 door Iran getoonde drone

Vliegende drone

In de jaren daarna gaat het hard. In 2011 meldt Iran dat het de gevangen RQ-170 gaat reverse engineren om het te laten vliegen. In 2012 meldt het leger dat ze erin geslaagd zijn het besturingssysteem van de drone te ontmantelen, en dat een replica wordt gebouwd. Terwijl China en Rusland veel interesse tonen, zegt Amerika dat Iran de technologie niet heeft. Als Iran in mei van dit jaar een afgebouwde drone toont, zeggen experts dat het fake is.
140512093225-02-iran-drone-0512-horizontal-galleryDe in mei getoonde drone

Massaproductie

Dick Cheney krijgt echter gelijk, nadat Iran afgelopen woensdag beelden toont van de vliegende drone. Sterker: Generaal Amir Ali Hajizadeh verklaart, als man die binnen de Revolutionaire Garde verantwoordelijk is voor de luchtmacht, dat er binnen een half jaar nog twee drones gebouwd worden en dat de massaproductie volgend jaar van start gaat. Volgens hem heeft Iran het ontwerp zelfs verbeterd. Zo is het zuiniger, sneller en heeft een groter bereik. Ook het gebruik van metaal is achterwege gelaten. Volgens de generaal krijgen de Amerikanen een beroerte als ze de RQ-170 zien vliegen.

Hieronder het Iraanse journaal met de drone.

https://www.youtube.com/watch?v=yEsch4ITiIU