Binnenland

Veteranen steunen Karremans

13-11-2014 09:25

Bij het Paleis van Justitie in Arnhem zijn ongeveer vijftien veteranen aanwezig om oud-commandant Ton Karremans te steunen. Karremans en zijn rechterhand Rob Franken hebben de veteranen begroet. De oud-Dutchbatters hebben het tweetal sterkte gewenst.

Karremans leidde de militairen tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs.

Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad stellen dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze hebben daarom een procedure aangespannen. Ze willen dat het gerechtshof opdracht geeft aan het Openbaar Ministerie om Karremans alsnog te vervolgen. Het OM vond vorig jaar dat Karremans niet verwijtbaar heeft gehandeld.

De Dutchbatters hebben laten weten dat ze begrijpen dat deze zaak is begonnen, maar dat Karremans niet de goede man is. Volgens de veteranen is hij onschuldig en zouden de mensen die de beslissingen hebben gemaakt de Dutchbatters in de steek hebben gelaten. “Zij moeten hier staan.”  Hierbij doelen ze op hogere bevelhebbers en politici.